Logo Prades

Prades

Baix Camp


Ets a: Portada > La Vila > Geografia


Geografia

SITUACIÓ GEOGRÀFICA

El terme de Prades, a la província de Tarragona, comarca del Baix Camp, d'una extensió de 3300 ha., forma part d'un conjunt orogràfic anomenat "Muntanyes de Prades" que s'orienta en direcció NE-SW, inclòs dins la serralada Pre-litoral Catalana.
L'alçada màxima, el Tossal de la Baltasana, a 1202,7 m. d'altura, vèrtex geodèsic de primer ordre, és el cim culminant del massís i es situa a l'estrep ponentí de la cadena del bosc de Poblet.


GEOLOGIA

L'estructura geològica, de gran complexitat orogràfica i tectònica, culmina en altiplans i cims que superen els 1000 m. i l'abundor de fractures que trenquen la primitiva estratificació originen una gran varietat morfològica i paisatgística.Aquesta zona es caracteritza per la gran diversitat de materials: a septentrió, sediments paleozoics com pissarres i gresos, i granodiorites com llicorella i granit. I triàsics com gresos, argiles i calcàries i els juràsics com dolomies i calcàries. S'ha de fer esment de l'abundant conformació erosiva de tipus balmàtic, de la que en podem assenyalar la cova dels Capellans, la cova del Pere i les balmes de l'Abellera i altres conformacions erosives com la roca del Grínjol, la dels Corbs i la roca Foradada.

 

HIDROLOGIA

Les Muntanyes de Prades són un nucli de dispersió d'aigües que parteix el terme municipal en dos vessants: la de Llevant, que aboca les aigües al Francolí a través de barrancades com la de l'Abellera, els Rangs, les Marfanyes i les Fontetes, i la de Ponent, que pertany a la conca de l'Ebre de la que n'és tributari el riu Montsant tot formant-ne la capçalera conques allargassades com el barranc de les Comes o el de les Hortes, dels Bassots o de la Font d'en Grau, dels Tillans, dels Rossinyols o de la Cucurulla. La part occidental del terme és separada de la resta per l'esquenall del pla de la Guàrdia tot essent tributària del barranc de l'Argentera, afluent del riu Siurana.
© Ajuntament de Prades, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Baix Camp. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo