Logo Prades

Prades

Baix Camp


Ets a: Portada > La Vila > Clima


Clima

L'alçària, les influències continentals i la mitigada influència de la benignitat mediterrània, determinen un clima sec, afavorit a més pel cercle de muntanyes que voregen l'altiplà on es troba la vila. I per tot això es pot ben dir que el clima, sense deixar de ser mediterrani, té una certa similitud amb l'atlàntic.
La pluja troba la seva màxima intensitat a la primavera i a la tardor. A l'hivern, la temperatura és freda i la neu fa acte de presència cinc cops a l'any com a promig. L'estiu frescal fa de Prades un lloc idoni de benestança per als residents que contrasta agradosament amb les calors normals d'aquesta estació.Temperatures (ºC)
mitjana màx.
mitjana mín.
mitjana anual
màx. absoluta
mín. absoluta
dies inf. 0ºC
16,8
6,1
11,2
33.2
-10,5
4,5

Precipitacions (mm)
mitjana anual
mitjana acumulada
máx. acumulada
mitjana dies
Humitat relativa
728
63
270
12
85,2


El clima de les Muntanyes de Prades està condicionat per diversos factors.

La seva localització geogràfica fa que totes aquestes muntanyes pertanyin al clima mediterrani, caracteritzat principalment per l'eixut estival. A més, presenta hiverns suaus i estius càlids amb moltes hores de sol. Pel que fa a les precipitacions, aquestes són irregulars, no molt abundants i amb màxims hivernals. Però en aquestes muntanyes, les característiques generals del clima mediterrani es matisen per diversos motius:

1.- La seva posició a l'est de la península Ibèrica, fa que els vents de l'oest, més freqüents a l'hivern, no siguin humits i que les pluges depenguin més de la mar mediterrània. Això desplaça els màxims de precipitacions a la primavera i, sobretot, a la tardor.

2.- La disminució de les temperatures amb l'altitud fa que a les zones altes les temperatures siguin més baixes, amb l'inconvenient de les glaçades tardanes.

3.- El relleu també fa augmentar les precipitacions, especialment les tempestes d'estiu, que permeten reduir la durada i intensitat de la sequera estival.

4.- La posició en relació a la depressió de l'Ebre afavoreix el vent de mestral, vent terrer sec, especialment freqüent a l'hivern.

5.- La influència de la marinada en els vessants que miren cap a la mediterrània afavoreix boires a les parts altes. Malgrat això, les zones més humides són les obagues, la majoria d'elles orientades cap a les terres més continentals, perquè allí la menor insolació afavoreix temperatures més baixes i humitats més altes.

En resum, el clima de les muntanyes de Prades és típicament mediterrani a les parts baixes, més marítimes i més continental segons és fa més fresc i humit a mesura que es guanya altitud, especialment a les obagues i, puntualment, a les solanes afavorides per la boira. A continuació oferim algunes dades de temperatures i precipitacions corresponents a l'estació meteorològica automàtica de Prades. L'estació pertany a la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya i ofereix una sèrie de només 6 anys, per això els seus valors no es poden considerar encara plenament representatius del clima de la zona, però si orientatius.Dades meteorològiques de l'any 1999 al 2003

© Ajuntament de Prades, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Baix Camp. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo