Logo Prades

Prades

Baix Camp


Ets a: Portada > Cultura > Festes


Festes

Sant Antoni (Gener)

És costum del dia de St. Antoni la benedicció dels animals domèstics i altre bestiar que, abillats convenientment, són portats de bon matí pels seus amos al portal de l’església des d’on el rector de la vila celebra el degut ritual.
Tot seguit, carros i animals guarnits amb els seus millors arreus, inicien una desfilada cap al bosc on els llenyataires talaran la fusta necessària pel consum de la llar que, després, d’esmorzar a l’aire lliure, serà transportada al poble.

 
· Carnaval (Febrer)

El rei Carnestoltes, des del balcó de l’Ajuntament, diu el pregó. Al vespre del dissabte, una acolorida rua recorre festiva i sorollosament els carrers del poble tot cloent-se amb el sopar i un ball de disfresses.
El diumenge a la tarda surt a recórrer el poble “La Gitanada”, que aplega voluntaris de totes les edats que es vesteixen de gitanos/es. Tot seguit es celebra l’espectacle d’animació infantil.
Aquestes festes arriben al seu epíleg amb la gran arrossada popular al llarg de la qual es llegeix el testament del Rei Carnestoltes que immediatament serà cremat a la pira entre els plors i el desconhort dels vilatans i vilatanes.

 
· Diada de Sant Jordi, festa del llibre i de la Rosa (Abril)  

Arreu de Catalunya, el dia 23 d’abril, dia de St. Jordi, és tradició que les parelles es regalin mútuament llibres i roses. A Prades, aquesta festivitat és organitzada pels escolars de la vila dins d’un seguit d’activitats que constitueixen “La Setmana Cultural”.

 
· Festa de la Farigola (Maig)

Quan ha florit la farigola es celebra l’arribada de la primavera. La Plaça Major, les façanes de les cases i el portal del poble són guarnits de bon matí amb herbes aromàtiques i ornaments florals. El dia esclata amb un esmorzar popular a l’aire lliure mentre es munten les parades de productes artesans, s’ofereixen tisanes de farigola amb mel i es perfila una catifa de flors que sol representar un tema emblemàtic de la vila.
Al migdia l’ajuntament lliura els guardons dels premis de Poesia i del concurs de Guarniment de façanes.

 
· La sembra, la sega i la batuda del blat (Juliol)

En aquestes celebracions es reprodueixen aquelles feines agrícoles amb la indumentària, les eines i les tècniques que s’utilitzaven un segle enrere.
Durant les tres diades, els treballadors que intervenen fan una parada a mig matí per esmorzar i recuperar forces. Aquests moments s’aprofiten per oferir una mossada al públic assistent.

 
· Festa del cava (Juliol)  

Una celebració única al món. Pels quatre gals de la font renaixentista, només una nit, raja cava en lloc d’aigua. Acudeix la joventut a ruixar-se de cava i passar alegrement la nit i ballar incansablement fins ben entrada la matinada.

 
· Festival Internacional de Música i Curs Internacional de Clarinet (Agost)

Aquests esdeveniments, que tenen una durada de 8 dies, són l’exponent més significatiu de la voluntat de l’Ajuntament i el poble de Prades d’acollir fets culturals d’especial transcendència i d’oferir als nombrosos estiuejants un esplai pels sentits de les persones més exigents.
El Curs de Clarinet es desenvolupa en tres nivells (elemental, mig i superior) al llarg de tota la setmana i la convocatòria del mateix és oberta per a alumnes de tot el món. La capacitat d’admissió és de 90 alumnes. El professorat és nodrit pels millors especialistes del moment.
Paral·lelament, durant tota la setmana es celebren cada nit concerts a l’església de Santa Maria la Major, dels quals són interpretats els primers per professors i els últims per alumnes.
www.clarineta4.cat

 
· Concurs gossos d'atura (Agost)

Procedents de Catalunya, País Vasc i de frança, diferents pastors compiteixenn entre si amb els seus gossos en la habilitat del tancament dels ramats d'ovelles.


 
· Fires i Festes (Agost)

Aquestes celebracions troben el seu origen en els mercats de bestiar que s’esdevenien antigament fins ben entrat el S. XX tot enllaçant amb la llunyana tradició ramadera de les nostres muntanyes que a l’agost coincidia amb la migració del bestiar des dels Pirineus cap a les terres del sud.
Ara, desaparegut quasi tot aquell trasbals, durant cinc dies es celebren tota mena d’activitats lúdiques, esportives, culturals i religioses, entre les quals la primera sol ser un pregó de Fires i Festes a càrrec d’una personalitat del món de la cultura. I l'últim dia es dedica íntegrament als jocs tradicionals i espectacles infantils i culmina amb una xocolatada amb melindros.

 
· Festa religiosa de la Verge de l’Abellera (Setembre)

Encastada en un trencall rocós de l’est de la vila, a 20 minuts del poble a bon pas, trobem l’ermita de la Mare de Déu de l’Abellera, una entre d’altres verges trobades, envoltada d’una llegenda popular relacionada amb la troballa de la imatge al mateix recer d’un eixam d’abelles. L’any 2003, aquesta verge va ser proclamada patrona dels abellaires de Catalunya i des d’aleshores, el dissabte més pròxim a la festa religiosa de les verges trobades, es celebren uns actes commemoratius que coincideixen cada quatre anys amb la magna peregrinació d’abellaires procedent d’arreu de la Catalunya del nord i del sud dels Pirineus.

 
· Diada de Catalunya (Setembre)
11 setembre

Es realitza una excursió per les muntanyes de Prades i un esmorzar popular.

 
· Festa inici de la campanya de la patata de Prades (Setembre)

Iniciada la recol·lecció de la patata, producte d’una qualitat especial que li ha valgut la denominació IGP (Indicació Geogràfica Protegida), té lloc una festa que comença de bon matí amb un esmorzar a l’aire lliure on la patata n’és un dels ingredients. Durant tot el matí es munten parades on es venen diferents productes de la terra i al migdia té lloc una vistosa i saborosa mostra de truites de patata. Segueix la degustació dels mateixos un cop lliurats els premis als guanyadors d’aquesta mostra culinària.

 
· Festa Major (Octubre)

En honor de Santa Florentina, patrona de la vila, el tercer cap de setmana d’octubre té lloc a Prades la Festa Major que té una durada de quatre dies durant els quals es celebren tota mena d’activitats acadèmiques, lúdiques, gastronòmiques, esportives, religioses i culturals.

 
· El mes del bolet i el concurs de bolets (Octubre)

A la tardor, el terme de Prades es pinta d’una gamma extraordinària de colors, el vermell de l’auró, el groc del castanyer, el torrat del reboll i de l’alzina, el verd dels arbres de fulla perenne i el bosc és ple de vida.
La ramassada del bolet és un delit de molts catalans i la gastronomia que se’n deriva és una especialitat dels pobles de muntanya. A Prades trobem entre altres el rovelló (pinatell), el vinater (rovelló), les mucoses (llenegues) blanques i negres, els fredolics, els rossinyols, els ous de reig, etc. El quart o cinquè diumenge d’octubre es celebra un concurs de bolets que durant unes hores són exposats a la Plaça Major i on es reparteixen premis pels més destacats.

 
La Castanyada (Octubre)  

Cap a finals d’octubre, les castanyes són a punt de coure’s. Les menges típiques de la nit de Tots Sants són el moniato, la castanya i els panellets, un exquisit dolç elaborat amb ametlla i patata o moniato que els pastissers preparen per aquestes dates.

 
Revetlla de Cap d’Any (Desembre)  

A la nit de Cap d’Any, moltes famílies surten a sopar. En acabat, i faci el temps que faci, tothom s’aplega a la Plaça Major quan sonen les dotze últimes campanades de l’any. Els dotze grans de raïm són engolits amb la pressa que marquen les campanades i uns quants coets i una copa de cava caldegen la nit. Tot seguit es festeja l’arribada del nou any al so de la música fins ben entrada la matinada.

© Ajuntament de Prades, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Baix Camp. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo